Systemisch (Opstellings) Werk

Familieopstellingen en systemisch werk zijn krachtige benaderingen die ons helpen om dieper inzicht te krijgen in de verborgen dynamieken en patronen die onze familiegeschiedenis en persoonlijke relaties beïnvloeden.

Deze methoden, ontwikkeld door de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger, zijn gebaseerd op het idee dat familiesystemen een eigen dynamiek hebben, waarin onuitgesproken loyaliteiten, onverwerkte trauma's en verstrikkingen invloed kunnen hebben op ons welzijn en ons gedrag, zelfs zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

In een familieopstellingssessie wordt het familiesysteem gerepresenteerd door middel van personen of symbolen die worden geplaatst in een ruimte volgens de intuïtie van de cliënt of de begeleider. Door deze opstelling ontstaat er een levendig beeld van de onderliggende dynamieken binnen het systeem, waardoor verborgen patronen en blokkades aan het licht kunnen komen. Door het verkennen en erkennen van deze patronen, kunnen cliënten heling ervaren en meer vrijheid vinden in hun relaties en levenskeuzes.

Systemisch werk gaat echter verder dan alleen familieopstellingen. Het omvat een bredere benadering van het begrijpen en werken met systemen in het algemeen, zoals organisaties, gemeenschappen en culturen. Door systemische principes toe te passen, kunnen we de onderliggende structuren en dynamieken van deze systemen beter begrijpen en effectiever interveniëren om positieve verandering te bewerkstelligen.

Of je nu worstelt met herhaalde patronen in je familie, problemen ervaart op het werk, of gewoon meer inzicht wilt krijgen in de complexe webben van menselijke relaties, familieopstellingen en systemisch werk kunnen een diepgaande en transformerende ervaring bieden.

 

Ik omarm de systemische benadering als een kernaspect van al mijn therapeutisch werk. Of we nu werken met hypnose, BMRT, kinesiologie of gewoon tijdens ons geprek, de principes van systemisch denken zijn altijd aanwezig in mijn benadering.

In elke sessie, of het nu gaat om het verkennen van individuele problemen of het werken aan relationele dynamieken, neem ik de tijd om de bredere context te begrijpen waarin jij leeft en functioneert. Ik zie elk individu als onderdeel van verschillende systemen - hun familie, werk, sociale kringen, en meer - en begrijp dat deze systemen invloed hebben op hun welzijn en gedrag.

Door deze holistische benadering te integreren, kunnen we dieper graven en de onderliggende oorzaken van problemen aanpakken, in plaats van alleen de symptomen te behandelen. Of het nu gaat om het verkennen van intergenerationele patronen in een familieopstelling, het identificeren van belemmerende overtuigingen met hypnose, of het balanceren van energieën met kinesiologie, ik werk altijd vanuit een holistisch perspectief dat rekening houdt met de bredere systemen waartoe jij behoort.

Door deze integratie kan je niet alleen symptoomverlichting ervaren, maar ook diepgaande transformatie op alle niveaus van je leven. Het stelt je in staat om meer inzicht te krijgen in jezelf, je relaties en je omgeving, en om effectiever te navigeren door de uitdagingen van je leven.