Wat is KiesKracht?

 

Wanneer we geconfronteerd worden met moeilijke tijden, hebben we doorgaans een drietal manieren om te reageren.

 

De eerste is om iets of iemand buiten onszelf de schuld te geven. Het is een reflexmatige reactie, waarbij we op zoek gaan naar een externe oorzaak voor onze problemen. We wijzen vaak met de vinger naar anderen, omstandigheden of situaties buiten onze controle.

Hoewel externe factoren soms een rol spelen, kan vasthouden aan deze mindset leiden tot gevoelens van machteloosheid en frustratie. Het kan zelfs relaties verstoren en conflicten veroorzaken, omdat we anderen de schuld geven van onze eigen problemen.

 

Een andere veelvoorkomende reactie is om te wachten op redding van buitenaf. We hopen dat iemand anders ons zal redden of een magische oplossing zal bieden die al onze problemen zal oplossen.

Dit kan variëren van het verwachten dat een partner ons gelukkig zal maken tot het wachten op een wonderbaarlijke genezing of financiële redding.

Hoewel externe hulp soms nodig is, kan passief wachten op redding van buitenaf ons weerhouden van het nemen van eigen initiatief en verantwoordelijkheid voor onze situatie. Het kan leiden tot gevoelens van afhankelijkheid en onvermogen om zelfstandig met uitdagingen om te gaan.

 

De krachtigste en meest constructieve manier om met moeilijke tijden om te gaan, is door eigenaarschap te nemen over onze situatie.

Dit betekent erkennen dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze reacties en keuzes, ongeacht de omstandigheden. Het gaat om het accepteren van de realiteit zoals die is en actief zoeken naar manieren om ermee om te gaan en erdoorheen te groeien.

Eigenaarschap nemen betekent het aannemen van een proactieve houding en het stellen van doelen, zelfs als de weg voor ons moeilijk lijkt. Het gaat om het vinden van veerkracht en innerlijke kracht om te blijven vechten, zelfs als de uitdagingen overweldigend lijken.

 

Wat we daar voor nodig hebben is wat ik KiesKracht noem. 

De kracht om verantwoordelijkheid te nemen en om te kiezen wat voor jou op dat moment het meest ondersteunende is.

En met het opbouwen van die KiesKracht kan ik je ondersteunen. Ik ga je niet redden, ik ga je de weg wijzen naar de kracht die al in je zit.

 

Benieuwd? Neem zeker contact op!